Középiskolai felvételi?

Közeleg a középiskolai felvételi, s már azon agyalsz, hogy a gyereknek melyik iskola lesz a legjobb?
Szeretnéd, ha oda menne, ahol te is tanulták, vagy az lesz a megfelelő, ami a legközelebb van?
Fontos, hogy a környék legjobb sulijába menjen?
Tanácstalan vagy, nem tudod, melyik lesz a befutó?

Sok-sok szempontot érdemes ilyenkor szem előtt tartani, a választás pedig nem mindig egyszerű.

Összeszedtem nektek pár dolgot, amin érdemes szerintem elgondolkodni, akár a gyerek(ek)kel közösen.

 1. Hova szeretne a gyerek menni? Milyen terület érdekli most? Ez persze nem mindig a legegyszerűbb dolog, hiszen a gyerekek nagy részének elképzelése sincs arról, mi is legyen, ha felnő. Könnyebb dolga van annak, aki már most tudja, merre. Ha szükséges, segíts neki, mi az, ami jó lehet neki azok alapján, amilyennek te látod őt.
 2. Ha sikerült eldönteni, hogy gimnáziumot, szakgimnáziumot vagy szakiskolát választatok, nézzétek végig, milyen iskolák jöhetnek számításba!
 3. Célszerű olyan iskolák között keresgélni, melyek nincsenek túlságosan messze, nem kell hosszú időn keresztül utazni, hiszen a gyerekeknek a középiskolákban lényegesen több időt kell bent tölteniük, mint általános iskolában, s be is kell érni, haza is kell jutni, s másnapra még fel is kell készülni. Ha órákat utazik, mert kimaradnak a vonatok, baleset miatt nem közlekedik a busz, akkor rengeteg időt el lehet vesztegetni.
 4. Érdemes több iskola felől is információkat gyűjteni oda járó diákoktól, ismerősöktől. Az az iskola, ami 20 évvel ezelőtt a szülő szerint szuper volt, s gondolván, jó lesz az is a gyereknek, nem biztos, hogy valójában most is olyan tökéletes. Természetesen vannak kivételek.
 5. Érdemes tájékozódni arról is, mennyire könnyű vagy nehéz az egyes iskolákba bekerülni. A sokak számára előkelőnek mondott iskolákba többszörös túljelentkezés van. A budapesti iskolákban lehet akár 10-20-szoros túljelentkezés is, de a 3-4-szeres szorzó gyakori sok helyen. Vannak olyan iskolák is, melyek nem túl ismertek, nincs hatalmas túljelentkezés, s szakmájukat szerető, elhivatott pedagógusokkal sokszor tökéletes választások lehetnek.
 6. Fontos szempont volt számunkra (szülőként én is végigcsináltam már ezt), s talán vannak, akiknek szintén számít, hogy olyan iskolát találjunk a gyerek(ek)nek, ahol rendezett, nyugodt körülmények között tanulhat, a diákok hozzá hasonló mentalitásúak, mind viselkedésben, mind tanuláshoz való hozzáállásban (Itt a problémamentes csemetékre gondoltam.)
 7. Gondoljátok végig, hogy a gyerek mennyire bírja a stresszhelyzeteket. Az érzékenyebb, lelkileg törékenyebb gyerekre ne hiszem, hogy nagyobb terhet érdemes ráakasztani egy erősnek tartott iskolával. Sok esetben összeroppanhat a rá váró elvárások alatt.
 8. Nem gondolom, hogy jó taktika a szülőnek kiválasztani, melyik iskola legyen a befutó. Jó irány, ha megpróbálunk minél több lehetséges változatot a gyerek elé vázolni. Elmenni a gyerekkel együtt a nyílt napokra, s hagyni, hogy benne is kialakuljon egy sorrend. Ha szerencséd van, azt a sulit választja, ami neked is tetszene.
 9. A legfontosabb, hogy ne becsüljük sem alul, sem pedig felül (sajnos ez utóbbiból van több) a saját gyerekünk tudását, képességeit. Ha reálisan gondolkodtok, nagy az esély, hogy megtaláljátok a számára megfelelő iskolákat.
 10. Végül pedig, ha megvannak az elképzelések, ne riasszon el benneteket a túljelentkezés mértéke sem. Írjátok be bátran az iskolákat (sorrenden lehet majd változtatni)!

Ha egészséges, kiegyensúlyozott középiskolást szeretnél a gyerekedből, akkor érdemes végiggondolni a leírtakat.

Ha pedig megvan a lista, csak egy dolog van hátra: sikeres felvételi vizsgát kell gyermekednek tennie.

Ehhez mire lenne szüksége?

Sok-sok szorgalomra, s fel kell készülnie a megmérettetésre.

Sokan vannak, akik úgy gondolják, nem kell felkészülni. 

Természetesen, ha minden mindegy, s a valahova majd felveszik a gyereket taktikát követjük, akkor minden bizonnyal nekik is igazat kell adnom, így tényleg felesleges.

Én azok közé tartozom, s bízom benne, elég sokan vagytok, akik ezt másképp gondolják.

Ha szeretnéd, hogy gyermeked felkészült legyen, akkor olyan feladatokat, feladattípusokat érdemes gyakorolni, melyek a felvételi vizsgákon előfordulhatnak.

Ehhez ajánlanám nektek a saját kiadványainkat, melyekkel mind a három évfolyam 4. 6. és 8. sikeresen fel tud készülni a januári matematika felvételire. Az elméleti összefoglalónk alkalmas a szóbeli vizsgákra való felkészülésre.

A könyveket már több éve alkalmazzuk felkészítő óráinkon és egyre több iskola választja a diákjainak az iskolai felkészítő munkában, mely szintén nagy elismerés a számunkra.

Kívánom, hogy sikeresen záruljon minden diák számára a felvételi időszaka és olyan iskolába sikerüljön felvételt nyernie, ahova lelkesen jár majd.

Ne maradj le!
 • Az elsők között értesülhetsz a legújabb blogbejegyzéseinkről, legújabb termékeinkről, aktuális akcióinkról.
 • Ha feliratkozol, értesülsz a legújabb ingyenesen letölthető anyagainkról!
 • Kihasználhatod a csak hírlevél-feliratkozóknak járó kedvezményeinket.
Iratkozz fel hírlevelünkre! »
Neked ajánljuk!
LaBeGer Hungary Kft. | Minden jog fenntartva! © 2017 |
Írj üzenetet